Thursday 6 March 2014

My precious RED VELVET in the making.....

Assalamualaikum semua.

Alhamdulillah, masih bernafas lagi blog aku nih, rindu plak nak menaip mlm ni utk berkongsi resepi dan pengalaman aku membuat kek yg cukup famos amos ni kepada rakan2 yg sedang menunggu aku post resepi dgn sabar.....hahahaha....bagus bagus....

Tanpa membuang masa, jom kite buat kek yg famos amos ni. Kek yg harus dibuat dan di makan pada abad ini....cewahhhh ayat tak nak kalah. Semoga u olls boleh cuba buat sendiri dan menambahkan rezeki masing2 utk masa depan masing2. Jgn la pulak korang pi potong plak rezeki kawan2 berserta ngan niat yg jahat , tak baik tu....allah tengok tau....hehe

Baik, resepi yg ros nak kongsi kali ini ialah :

RED VELVET - Cheese leleh baik punye as a topping.

Apa yg u olls harus ada ialah, peralatan2 seperti SEBAHAGIAN gambar2 yg dibawah...






Ok, dah puas tgk gamba, jom tgk apa pulak bahan2 utk buat kek nih...


Bahan-Bahannye :
- 2 1/2 cawan tepung gandum

- 2 sb serbuk koko

- 1 sk garam

- 1 1/3 cawan minyak


- 1 cawan Buttermilk - SUHU BILIK, jika tiada (beli lemon yg kuning tu, perah jusnye ambil 1 sudu besar dan campurkan bersama 1 cawan susu FULL CREAM Dutch lady dan biarkan selama 1 jam, so better sediakan buttermilk terlebih dahulu sebelum sediakan bahan lain jika korang tak jumpa lah buttermilknye)


- 2 sb pewarna. (ros guna 2 warna (orange & red), each satu sudu.

- 1 sk esen vanilla

- 2 biji telur - gres A @ size L

- 1 1/4 cawan gula castor

- 1 sk baking soda
- 1 sk cuka (ye cuke makan tu)


Cara2nye pula ialah :
- Satukan minyak & gula castor ke dlm mixer & putar sehingga sebati, AWAS !!...sediakan tisu @ kain, kerana gabungan ini akan terpercik. Selepas nmpk dah sebati, boleh la korang masuk kan telur 1 per 1, jgn gelojoh naaa & putar hingga adunan nmpk kembang & ringan selama 2 ke 3 ke 5 minit gituh....ewahhh...goyang2 sikit pinggul tu, sementara nak tunggu kembang adunan tu...kik kik kik, bila dah kembang tutup kejab mixer tu, kang meletup plak, APTB....

- Dlm bekas lain, satukan pula tepung dan serbuk koko tadi, 2 adunan ini di ayak sesedap rasa...haha...lepas dah ayak sila campurkan garam.

- Dlm bekas lain juga, satukan buttermilk, pewarna & esen vanilla, kacau sebatikan, pakai tgn sudah, tak yah nak pakai mixer sgt, kacau2 manja gituh....

- Bila dah siap semua bahan2 yg diasingkan, jom mula menggerudi....dgn menggunakan kelajuan yg sederhana, masuk kan adunan tepung & adunan buttermilk secara selang seli kedalam adunan gula & minyak tadi.
Cara2nye, masuk kan dulu separuh dr adunan tepung kedalam mixer pelan2, kemudian masuk kan kesemua adunan buttermilk secara perlahan2, kemudian, masuk kan balance tepung td secara perlahan2 dan putar sehingga nmpk semua bahan dah betul2 sebati. Jgn takut pada warne kek ni ye, mmg menggerunkan...hahaha.....bila dah sebati, tutup lah mixer tu dan simpan, kerana nak pakai tenaga TANGAN plak.

- Dlm bekas lain, satukan baking soda & cuka. Campuran ini akan BERBUSA, so kalau 1st time buat, jgn panic, letak dulu cuka dlm bekas, lepas tu, letak baking soda dan kacau cepat2, mcm korang nak buat telur dadar tu, tapi dgn relax ya ye, tak yah nak kalut sgt & terus tuang ke dlm adunan kek td & terus menggunakan khidmat KAUP ye puan2 sehingga larutan cuka tadi meresap dan sebati ngan adunan kek kite.

Bila dah sebati, boleh lah korang amik Loyang apa yg korang nak, 9 inci ka, 8 inci ka, terpulang. Lupa nak bgtau, halfway masa satukan adunan td, make sure u olls panaskan oven dulu ke 170C dan pusing je ke 60minit. Ok, berbalik pada bekas tadi, make sure u olls lapik ngan kertas minyak, sbb nnt senang nak tanggalkan, sapu butter pada bekas tu before & after letak kertas minyak & baru tuang adunan kek tadi. Wallah....

Terpulang kpd u olls sebenarnye, kalau u olls nak tebal, guna satu bekas, kalau u olls nak buat nipis, guna bekas yg lebar & nak buat bertingkek tingkek, pakai lah 2 bekas yg sama bosar....

Kalau bekas yg nipis & yg nak buat bertingkek tingkek tu, bakar pada suhu 170C selama 20 hingga ke 30 minit @ sehingga kek masak. Kalau yg tebal tu, dlm 170C jugak selama 1 jam @ sehingga kek masak. Guna lidi utk cucuk senget sikit ke dlm kek utk memastikan kek dah masak ke belum. Kalau Tarik lidi tu ada adunan yg ikut, maknanye belum masak ye puan2 dan tuan2....errr....tuan2 ?....hahaha....

Setelah masak, biarkan dlm bekas tu sehingga korang rasa tapak bekas tu korang boleh pegang & keluarkan kek letak atas redai & biarkan sejuk sepenuhnye. Bila dah sejuk, masuk kan ke dlm peti sejuk biarkan dia betul2 sejuk utk memudahkan proses deko2 kek. Kalau tak nak masuk peti ais pun tak pe, paham, tak sabar nak makan kan....boleh jer...tapi make sure biar sejuk dulu kek tu. hermmmm.....byk nye perkataan sejuk....paham takkkk ????...hahahaha....


Ni le gambo redai nye dan bekas yg ros pakai. Tu tgh tunggu kek tu sejuk dulu, baru ros keluarkan and letak atas redai.

Ok, bila kek dah siap, jom kite buat topping dia pulak. Utk topping bahan2nye ialah :
250g cheese (ros pakai seperti dalam gambo tu, mmg dah tepat2 beratnye 250g)


1/2 tin susu pekat manis (tak kisah la korang nak pakai susu apa)

Keluarkan cheese tu masuk kan ke dlm bekas mixer dan biarkan dlm 5 minit mcm tu, pastu korang pecah2kan dan JANGAN bg sampai cheese tu mencecah ke suhu bilik. Kemudian, terus masuk kan susu tadi and putar sampai nmpk pekat atau likat dan hilang ketul2 cheese tu, pendek kata kalau sapu kat muka tu dah jadi lotion lah....kah kah kah....kalau korang nak cair sikit, amik balance susu FULL Cream/fresh milk/susu cair cap bunga ka apa ka, masuk kan sedikit demi sedikit, tgk korang nak cair mcm mn. Bila dah siap jdlah mcm gambo bawah tu.

Ok sebelah gamba bawah tu ialah serbuk kek. Mcm mana nak buat ?, korang perasan tak yg ros ada tulis kertas minyak kat atas tu....haaa ini lah tujuan nye, lepas korang dah keluarkan kek tu, balance kek yg melekat kat kertas minyak tu, masuk kan balik ke dlm oven. Bakar la dlm beberapa saat, supaya nmpk garing. Bila dah nmpk garing sikit, ramas pelan2 kertas tu supaya yg jatuh hanye serbuk kek, bukan kertas....hahaha....pandai2 lah guna skill masing2 ye....imagine mcm mn nak buat.

So bila dah siap jom deko deko kek....utk penjimatan yg maksimum, korang beli cheddar yg sebuku tu dan parut sendiri seperti gambar di bawah....




Make sure defrost cheddar tu supaya tak keras. Lepas tu, baru la parut seperti gambar di bawah, tapi make sure korang tuang dulu cheese tadi dgn lembut lemah gemalai, ala2 siput jln tu ye, jgn korang pi parut cheddar tu dulu plak, haruuuuu.......kang jenuh nak kutip balik....


Bila dah parut, tabor lah serbuk kek tadi dan jdlah seperti gamba di bawah



SIAP !!!!!!......so ok tak ? Penat tak baca....muahahahahaha.....nak belajar, kene membaca, baru paham nak buat, kan kan.....ok lah u olls, ros pun dah penat menaip dan memerah otak....hahaha.....so ros ucapkan pd u olls, selamat mencuba kat umah masing2 ye, nnt buat sila TAG nama I selaku cikgu cikgi...hehe....sebagai penutup, sila lah jamu mata gamba2 di bawah, dimana ros hanya memakai coklat ganache sebagai topping utk anak2 ros makan. Dgn itu, sekian saja utk N3 kali ini....babaiiii....

 

2 comments:

  1. Warghhhh .....terbaek mmg marbeles tgk kek ko..terliur ...hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....apa lagi....cuba, jgn tak cuba...

      Delete